Składniki :
- 2 ogórki węże
- łyżki białego sera twarogowego półtłustego
- 4 łyżki serka mój ulubiony lub innego podobnego
- 1 czubata łyżka serka topionego ziołowego
- koperek
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- kilka cienkich plasterków szynki
- sól, pieprz
- 1 mała czerwona cebula
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypiorek
Wykonanie :
Ogórki pokroić w cienkie plastry za pomocą obieraczki do warzyw lub za pomocą krajalnicy do chleba. Sery wymieszać ze sobą i z jogurtem, dodać przyprawy, posiekaną zieleninę, posiekaną bardzo drobno cebulę, czosnek i dokładnie całość wymieszać. Smarować plastry ogórków po całej długości serkiem a następnie układać pokrojone w paski plastry szynki tak, by pasowały rozmiarem do plastrów ogórków. Całość ciasno rolować i spinać wykałaczką. Serek można urozmaicić o dodanie papryki czerwonej, a ogórka można zamienić na cukinię [ale najlepiej ugrilowaną].