Składniki :

  • 2 ogórki węże
  •  łyżki białego sera twarogowego półtłustego
  • 4 łyżki serka mój ulubiony lub innego podobnego
  • 1 czubata łyżka serka topionego ziołowego
  • koperek
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • kilka cienkich plasterków szynki
  • sól, pieprz
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypiorek

Wykonanie :

Ogórki pokroić w cienkie plastry za pomocą obieraczki do warzyw lub za pomocą krajalnicy do chleba. Sery wymieszać ze sobą i z jogurtem, dodać przyprawy, posiekaną zieleninę, posiekaną bardzo drobno cebulę, czosnek i dokładnie całość wymieszać. Smarować plastry ogórków po całej długości serkiem a następnie układać pokrojone w paski plastry szynki tak, by pasowały rozmiarem do plastrów ogórków. Całość ciasno rolować i spinać wykałaczką. Serek można urozmaicić o dodanie papryki czerwonej, a ogórka można zamienić na cukinię [ale najlepiej ugrilowaną].