Składniki :
- – 1 strączek chili
- – 3 łyżki sosu sojowego
- – 3 łyżki soku z cytryny
- – 1 łyżka cukru
- – 15 dag krewetek (lub więcej – wedle uznania)
- – 2 czerwone papryki
- – 2 czerwone cebule
- – 2 pomidory
- – pęczek szczypiorku
- – świeża kolendra
- – 3 łyżki oleju
- – 4 łyżki bulionu warzywnego
- – 30 dag mieszanego mięsa mielonego
- – 15 dag makaronu sojowego
- – sól, pieprz
- – 2 główki sałaty lodowej
- – 1 butelka sosu curry lub chińskiego sosu chili (taotao jest dobry)
Wykonanie :
Chili oczyścić z pestek i posiekać bardzo drobno. Dodać sos sojowy, sok z cytryny i cukier. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Polać krewetki i wymieszać. Paprykę pokroić na małe kawałki, cebulę posiekać w cienkie krążki. Pomidory pokroić w kostkę. Szczypiorek i kolendrę drobno posiekać. Rozgrzać dwie łyżki oleju na patelni i na średnim ogniu podsmażyć paprykę i cebulę. Zalać bulionem i dusić 3 minuty. Przełożyć do miski i ostudzić. Na reszcie oleju podsmażyć mięso. Dodać krewetki i smażyć minutę. Dodać do warzyw, wymieszać. Makaron zalać wrzątkiem i odstawić na 2 minuty. Pociąć na małe kawałki i dodać do pozostalych składników razem z pomidorami i zieleniną, wymieszać i ułożyć na półmisku. Na drugim półmisku ułożyć liście sałaty i obok ustawić miseczkę z sosem. Zawijać porcje masy w liście sałaty i maczać w sosie.