Składniki :

  • – 1 strączek chili
  • – 3 łyżki sosu sojowego
  • – 3 łyżki soku z cytryny
  • – 1 łyżka cukru
  • – 15 dag krewetek (lub więcej – wedle uznania)
  • – 2 czerwone papryki
  • – 2 czerwone cebule
  • – 2 pomidory
  • – pęczek szczypiorku
  • – świeża kolendra
  • – 3 łyżki oleju
  • – 4 łyżki bulionu warzywnego
  • – 30 dag mieszanego mięsa mielonego
  • – 15 dag makaronu sojowego
  • – sól, pieprz
  • – 2 główki sałaty lodowej
  • – 1 butelka sosu curry lub chińskiego sosu chili (taotao jest dobry)

Wykonanie :

Chili oczyścić z pestek i posiekać bardzo drobno. Dodać sos sojowy, sok z cytryny i cukier. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Polać krewetki i wymieszać. Paprykę pokroić na małe kawałki, cebulę posiekać w cienkie krążki. Pomidory pokroić w kostkę. Szczypiorek i kolendrę drobno posiekać. Rozgrzać dwie łyżki oleju na patelni i na średnim ogniu podsmażyć paprykę i cebulę. Zalać bulionem i dusić 3 minuty. Przełożyć do miski i ostudzić. Na reszcie oleju podsmażyć mięso. Dodać krewetki i smażyć minutę. Dodać do warzyw, wymieszać. Makaron zalać wrzątkiem i odstawić na 2 minuty. Pociąć na małe kawałki i dodać do pozostalych składników razem z pomidorami i zieleniną, wymieszać i ułożyć na półmisku. Na drugim półmisku ułożyć liście sałaty i obok ustawić miseczkę z sosem. Zawijać porcje masy w liście sałaty i maczać w sosie.