Składniki :

  • – cienkie plasterki chudej szynki (tyle plasterków ile ma być porcji)
  • – żelatyna
  • – ogórki kiszone (kilka zgrabnych, najlepiej małych by były chrupkie)
  • – czerwona papryka
  • – koperek
  • – 2-3 łyżki majonezu light
  • – kostka rosołowa warzywna
  • – sól, pieprz
  • – natka pietruszki
  • – groszek konserwowy

Wykonanie :

Ogórki, paprykę, koperek i natkę drobno siekamy. Groszek przepłukujemy i osączamy na sitku. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z majonezem. Warzywną masą smarujemy plasterki szynki i zawijamy je w dość ciasne ruloniki. Układamy je na głębszym półmisku. Wodę gotujemy, dodajemy kostkę warzywną, lekko studzimy i dodajemy żelatynę. Mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Zalewamy półmisek z rulonami. Odstawiamy do wystygnięcia i stężenia. Przed podaniem dekorujemy zieleniną.

Polecam także wersję z korniszonami,groszkiem zielonym konserwowym,czerwoną papryką i serkiem „mój ulubiony” jako farsz a galaretkę z prawdziwego,dobrze doprawionego rosołu.