Składniki :
- – cienkie plasterki chudej szynki (tyle plasterków ile ma być porcji)
- – żelatyna
- – ogórki kiszone (kilka zgrabnych, najlepiej małych by były chrupkie)
- – czerwona papryka
- – koperek
- – 2-3 łyżki majonezu light
- – kostka rosołowa warzywna
- – sól, pieprz
- – natka pietruszki
- – groszek konserwowy
Wykonanie :
Ogórki, paprykę, koperek i natkę drobno siekamy. Groszek przepłukujemy i osączamy na sitku. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z majonezem. Warzywną masą smarujemy plasterki szynki i zawijamy je w dość ciasne ruloniki. Układamy je na głębszym półmisku. Wodę gotujemy, dodajemy kostkę warzywną, lekko studzimy i dodajemy żelatynę. Mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Zalewamy półmisek z rulonami. Odstawiamy do wystygnięcia i stężenia. Przed podaniem dekorujemy zieleniną.
Polecam także wersję z korniszonami,groszkiem zielonym konserwowym,czerwoną papryką i serkiem „mój ulubiony” jako farsz a galaretkę z prawdziwego,dobrze doprawionego rosołu.