Składniki :
- 2,5l ugotowanego rosołu drobiowego przecedzonego
- 1 brokuł lub mieszanka warzywna z brokułami
- pół pęczka świeżego lubczyku
- pół pęczka natki pietruszki
- pęczek koperku
- mąka do zagęszczenia zupy
- obrane z kości mięso z kurczaka z rosołu
- 1 jajko
- 2 łyżki kaszy manny
- marchewka z gotowania rosołu – zagnieciona
- sól, pieprz, maggi w płynie do smaku
- opakowanie drobnego makaronu do podania
Wykonanie :
Na początku do przecedzonego rosołu dodać posiekaną zieleninę i podzielonego na mniejsze różyczki brokuła. Gotować na małym ogniu aż brokuł zacznie mięknąć. W tym czasie mięso z kurczaka zmielić, dodać jajko, przyprawy, kaszę mannę, całość dokładnie wymieszać i po uformowaniu malutkich pulpecików wrzucać na wolno gotujący się rosół. Gotować pod przykryciem 10 minut a następnie zagęścić rosół mąką. Podawać z drobnym makaronem lub samodzielnie.
