Składniki :

  • 2,5l ugotowanego rosołu drobiowego przecedzonego
  • 1 brokuł lub mieszanka warzywna z brokułami
  • pół pęczka świeżego lubczyku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pęczek koperku
  • mąka do zagęszczenia zupy
  • obrane z kości mięso z kurczaka z rosołu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • marchewka z gotowania rosołu – zagnieciona
  • sól, pieprz, maggi w płynie do smaku
  • opakowanie drobnego makaronu do podania

Wykonanie :

Na początku do przecedzonego rosołu dodać posiekaną zieleninę i podzielonego na mniejsze różyczki brokuła. Gotować na małym ogniu aż brokuł zacznie mięknąć. W tym czasie mięso z kurczaka zmielić, dodać jajko, przyprawy, kaszę mannę, całość dokładnie wymieszać i po uformowaniu malutkich pulpecików wrzucać na wolno gotujący się rosół. Gotować pod przykryciem 10 minut a następnie zagęścić rosół mąką. Podawać z drobnym makaronem lub samodzielnie.