Składniki :
- opakowanie mrożonych brukselek lub 0,5 kg brukselki świeżej
- 6 pałek z kurczaka lub inny dowolny rodzaj mięsa drobiowego
- klasyczny zestaw włoszczyzny rosołowej [marchew, pietruszka, seler, por]
- 1 główka czosnku
- natka pietruszki
- dowolny ulubiony makaron [ja lubię drobno połamane spaghetti]
- sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
- 2 passaty pomidorowe
- cukier lub słodzik do smaku
Wykonanie :
Ugotować klasyczny rosół drobiowy z przyprawami i z dodatkiem całych ząbków czosnku a następnie dodać brukselki. Gotować aż brukselki będą miękkie. Podawać z ulubionym makaronem.
Druga wersja podania :
Do rosołu dodać passaty pomidorowe i gotować 20 minut. Doprawić do smaku i dodać cukier lub słodzik. Podawać z ulubionym makaronem.