Składniki :

  • opakowanie mrożonych brukselek lub 0,5 kg brukselki świeżej
  • 6 pałek z kurczaka lub inny dowolny rodzaj mięsa drobiowego
  • klasyczny zestaw włoszczyzny rosołowej [marchew, pietruszka, seler, por]
  • 1 główka czosnku
  • natka pietruszki
  • dowolny ulubiony makaron [ja lubię drobno połamane spaghetti]
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
  • 2 passaty pomidorowe
  • cukier lub słodzik do smaku

Wykonanie :

Ugotować klasyczny rosół drobiowy z przyprawami i z dodatkiem całych ząbków czosnku a następnie dodać brukselki. Gotować aż brukselki będą miękkie. Podawać z ulubionym makaronem.
Druga wersja podania :
Do rosołu dodać passaty pomidorowe i gotować 20 minut. Doprawić do smaku i dodać cukier lub słodzik. Podawać z ulubionym makaronem.