Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka pokrojona w kostkę lub cienkie paski, przyprawiona papryką słodką i curry z kurkumą i wysmażona na rumiano na oleju z masłem
  • świeża kolendra do podania
  • mąka ziemniaczana lub kukurydziana do zagęszczenia zupy
  • puszka kukurydzy
  • słoiczek mini kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 2l rosołu drobiowego

Zaprawka do zupy :

  • sok z cytryny
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • sól, pieprz
  • 1 duży pomidor drobno posiekany
  • łyżka masła
  • kilka łyżek rosołu

Wykonanie :

Rosół nastawić by się podgrzewał na wolnym ogniu, dodać posiekaną dowolnie paprykę, puszkę kukurydzy i wysmażonego wcześniej kurczaka. Gotować na wolnym ogniu. W tym czasie przygotować zaprawkę : Na patelni wymieszać wszystkie składniki i smażyć całość na maśle aż pomidor mocno się wysmaży. Całość po około 15 minutach smażenia zmiksować na gładki sos i dodać do rosołu. Następnie do rosołu dodać słoiczek mini kukurydz, świeżą posiekaną kolendrę, zupę zagęścić, zagotować i sprawdzić smak. Doprawić w razie konieczności i gotować jeszcze kilka minut by kukurydza oddała smak do zupy.