Składniki :
- 1 pierś z kurczaka pokrojona w kostkę lub cienkie paski, przyprawiona papryką słodką i curry z kurkumą i wysmażona na rumiano na oleju z masłem
- świeża kolendra do podania
- mąka ziemniaczana lub kukurydziana do zagęszczenia zupy
- puszka kukurydzy
- słoiczek mini kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 2l rosołu drobiowego
Zaprawka do zupy :
- sok z cytryny
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- sól, pieprz
- 1 duży pomidor drobno posiekany
- łyżka masła
- kilka łyżek rosołu
Wykonanie :
Rosół nastawić by się podgrzewał na wolnym ogniu, dodać posiekaną dowolnie paprykę, puszkę kukurydzy i wysmażonego wcześniej kurczaka. Gotować na wolnym ogniu. W tym czasie przygotować zaprawkę : Na patelni wymieszać wszystkie składniki i smażyć całość na maśle aż pomidor mocno się wysmaży. Całość po około 15 minutach smażenia zmiksować na gładki sos i dodać do rosołu. Następnie do rosołu dodać słoiczek mini kukurydz, świeżą posiekaną kolendrę, zupę zagęścić, zagotować i sprawdzić smak. Doprawić w razie konieczności i gotować jeszcze kilka minut by kukurydza oddała smak do zupy.