Składniki :
- 4 udka z kurczaka
- 2 marchewki
- 3 pietruszki
- 1 duży seler
- 0,5 kg policzka wołowego
- 2 opalone na gazie cebule
- ziela angielskie, liście laurowe, sól, młotkowany pieprz
- 1 duży por
- 1 sucha papryczka chili
- 2 łyżki octu winnego dla klarowności rosołu
- 4 ząbki czosnku
- 0,3 kg małych pieczarek
- drobny makaron
- pół szklanki wytrawnego białego wina
- natka pietruszki
- lubczyk
Wykonanie :
Na początek klasycznie gotować mięso [drób i wołowe razem] i zbierać szumowiny z powierzchni.
Gdy szumowanie się skończy i wywar będzie czysty dodać octu, czosnek, wszystkie warzywa i przyprawy, chili i gotować rosół na wolnym ogniu 3h.
Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i sprawdzić miękkość mięsa.
Całość dokładnie przecedzić przez gęste sito i gazę by rosół był bardzo klarowny.
Do odcedzonego wywaru dodać posiekaną natkę i lubczyk oraz posiekane w cienkie plasterki pieczarki.
Gotować jeszcze 30 minut na wolnym ogniu by rosół nabrał smaku grzybów.
Pod koniec gotowania dodać wino, zostawić na jeszcze 5 minut, sprawdzić smak i ewentualnie doprawić.
Podawać z drobnym makaronem.