Składniki :

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1 duży seler
  • 0,5 kg policzka wołowego
  • 2 opalone na gazie cebule
  • ziela angielskie, liście laurowe, sól, młotkowany pieprz
  • 1 duży por
  • 1 sucha papryczka chili
  • 2 łyżki octu winnego dla klarowności rosołu
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,3 kg małych pieczarek
  • drobny makaron
  • pół szklanki wytrawnego białego wina
  • natka pietruszki
  • lubczyk

Wykonanie :

Na początek klasycznie gotować mięso [drób i wołowe razem] i zbierać szumowiny z powierzchni.
Gdy szumowanie się skończy i wywar będzie czysty dodać octu, czosnek, wszystkie warzywa i przyprawy, chili i gotować rosół na wolnym ogniu 3h.
Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i sprawdzić miękkość mięsa.
Całość dokładnie przecedzić przez gęste sito i gazę by rosół był bardzo klarowny.
Do odcedzonego wywaru dodać posiekaną natkę i lubczyk oraz posiekane w cienkie plasterki pieczarki.
Gotować jeszcze 30 minut na wolnym ogniu by rosół nabrał smaku grzybów.
Pod koniec gotowania dodać wino, zostawić na jeszcze 5 minut, sprawdzić smak i ewentualnie doprawić.

Podawać z drobnym makaronem.