Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 skrzydełka
  • makaron kolanka lub inny ulubiony
  • łyżeczka lubczyku
  • czubata łyżeczka utartego imbiru
  • 3 małe suche papryczki chili, sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
  • 1 przypalona na gazie cebula
  • 4 ząbki czosnku

Wykonanie :

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, skrzydełka podzielić lub zostawić w całości i gotować na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas szumując wywar jak klasyczny rosół. Gdy zostaną zdjęte wszystkie szumowiny dodać przyprawy, zieleninę, imbir, cebulę, czosnek i gotować na małym ogniu pod przykryciem 30 minut. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić. Pod koniec gotowania dodać makaron do zupy i gotować aż będzie miękki [ten krok można pominąć i ugotować makaron oddzielnie].