Składniki :
- 2l drobiowego rosołu ugotowanego z główką czosnku i lubczykiem
- 10 plasterków wędzonego boczku
- mięso z gotowania rosołu
- 0,5 kg mielonej wieprzowiny [mięso dowolne, można użyć kurczaka, indyka, wołowiny lub baraniny]
- parmezan do podania
- 2 jajka
- pęczek natki pietruszki do podania
- sól, pieprz
Wykonanie :
Z rosołu po ugotowaniu wyłowić mięso i warzywa a sam wywar przecedzić. Mięso z gotowania zmielić i wymieszać z mielonym surowym mięsem wieprzowym. Mięso przyprawić i dodać jajka. W razie gdyby masa mięsna była zbyt rzadka można dodać kaszę mannę. Uformować małe klopsiki. Boczek pokroić na drobne kawałki i wysmażyć na chrupko. Odcedzić z nadmiaru wytopionego tłuszczu. Przecedzony rosół podgrzać a gdy będzie gorący odlać małą część do małego garczka i wrzucać małe klopsiki mięsne. Gotować aż klopsiki będą gotowe. Mięso wyjąć, rosół przecedzić przez gęste sito z gazą i wlać do pozostałego rosołu. Rosół podawać z kilkoma klopsikami w porcji z dodatkiem smażonego boczku, natki pietruszki i sporej ilości parmezanu.