Składniki :

  • 2 szklanki fasoli Jaś namoczonej i ugotoowanej
  • 10 cienkich plasterków boczku wędzonego wysmażonych na chrupko i pokrojonych w mniejsze kawałki
  • klasyczny zestaw warzyw na rosół [marchew, pietruszka, seler, por, cebula, główka czosnku]
  • 6 udek z kurczaka
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
  • pęczek natki pietruszki
  • lubczyk
  • 1/3 kapusty włoskiej poszatkowanej cienko [opcjonalnie]
  • kilka suszonych grzybów
  • makaron do podania [opcjonalnie]

Wykonanie :

Na początku należy upiec na bardzo brązowo wszystkie warzywa poza kapustą razem z udkami z kurczaka. Gdy mięso i warzywa będą miejscami przypalone należy całość przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować jak klasyczny rosół. Po 10 minutach wolnego gotowania dodać przyprawy, lubczyk, suszone grzybki i gotować rosół na wolnym ogniu 2h. Po tym czasie sprawdzić smak, ewentualnie doprawić do smaku a następnie dodać wcześniej przygotowany boczek i fasolę. Gotować dalej razem 15 minut. Następnie dodać kapustę i ponownie gotować 15 minut. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę i ewentualnie podawać z makaronem lub solo.