Składniki :

  • ugotowany rosół na skrzydełkach jako baza zupy – klasycznie z marchewką, porem, pietruszką i selerem [bez przypraw, tylko z solą]
  • do podania makaron udon
  • do podania 2 jajka na twardo
  • do podania szczypiorek
  • spory kawałek imbiru w całości [nieco większy od orzecha włoskiego]
  • 10 liści limonki kaffir
  • 6 całych ząbków czosnku
  • łyżeczka octu jabłkowego lub winnego albo sok z limonki do doprawienia zupy
  • sosy do doprawienia zupy : sojowy, ostrygowy, rybny, z tamaryndowca
  • sól, chili w płatkach do smaku
  • 1 kubek posiekanych drobno grzybków mun [można kupić od razu suche pokrojone w cienkie paseczki]
  • ewentualnie kapusta pekińska dla wzbogacenia zupy [posiekana i dodana na ostatnie 10 minut gotowania lub do miseczek]

Wykonanie :

Do ugotowanego rosołu dodać imbir, liście limonki, czosnek, ocet/sok z limonki, sosy do smaku [sosu z tamaryndowca łyżeczkę a pozostałych sosów nie mniej niż po łyżce stołowej – ostrygowego i sojowego można więcej], chili, grzybki i gotować na bardzo małym ogniu godzinę jak klasyczny rosół. Następnie sprawdzić smak, doprawić wedle potrzeby sosami i dokwaśnić i podawać z makaronem udon i szczypiorkiem. Dobrym dodatkiem jest również kapusta pekińska dodana na koniec gotowania lub bezpośrednio do miseczek. Zupę można urozmaicić dodatkiem cienkich plasterków dowolnego rodzaju mięsa np wołowiny lub wieprzowiny.