Składniki :

  • 10 grzybków shiitake
  • 3l rosołu wołowego [ugotowanego klasycznie na mięsie wołowym z kością z przyprawami i warzywami i dodatkowo z łyżeczką cukru, łyżeczką tartego imbiru, anyżem gwiazdkowym i laską cynamonu]
  • do smaku : 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu rybnego
  • szczypiorek do podania
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • 1 duża marchewka pokrojona w cienkie słupki
  • makaron udon [ilość zależna od ilości porcji]
  • 3 papryczki chili

Wykonanie :

Wcześniej ugotowany bulion wołowy przecedzić przez gazę by był klarowny. Dodać grzybki, marchew, papryczki chili, szpinak, doprawić sosami i gotować na wolnym ogniu 30 minut. Sprawdzić smak, doprawić wedle gustu do smaku a następnie podawać z makaronem udon i pokrojonym wołowym mięsem z gotowania rosołu i posypane szczypiorkiem. Zupę można podawać z pierożkami lub uszkami z mięsem.
Można również zrobić wersję prostą i chudszą bazując na samej wodzie zamiast robić bazę z wołowego rosołu a mięso przygotować bez gotowania tylko smażąc plasterki na porcje przed podaniem.