Składniki :
- skrzydełko z indyka
- szyjka z indyka
- 1 duża marchewka
- 3 duże pietruszki
- 1 średni seler
- 1 duży por
- 3 średnie cebule
- 4 ziela angielskie, 6-7 liści laurowych, sól, pieprz
- 4 ząbki czosnku
Wykonanie :
Mięso namoczyć przez 3h, zalać zimną wodą i na wolnym ogniu gotować i szumować razem z dodatkiem czosnku aż bulion będzie zupełnie czysty [+/- godzina]
Dodać przyprawy [oprócz soli], warzywa [cebule spalić na gazie na czarno] i całość gotować 3h na wolnym ogniu.
Po tym czasie dodać sól i ewentualnie kubek zimnej wody jeśli rosół zbyt mocno odparował [ja dodaję zimną wodę tak czy siak bo dzięki temu rosół staje się jeszcze bardziej klarowny]
Podawać gorący z dowolnym makaronem.