Składniki :

  • skrzydełko z indyka
  • szyjka z indyka
  • 1 duża marchewka
  • 3 duże pietruszki
  • 1 średni seler
  • 1 duży por
  • 3 średnie cebule
  • 4 ziela angielskie, 6-7 liści laurowych, sól, pieprz
  • 4 ząbki czosnku

Wykonanie :
Mięso namoczyć przez 3h, zalać zimną wodą i na wolnym ogniu gotować i szumować razem z dodatkiem czosnku aż bulion będzie zupełnie czysty [+/- godzina]
Dodać przyprawy [oprócz soli], warzywa [cebule spalić na gazie na czarno] i całość gotować 3h na wolnym ogniu.
Po tym czasie dodać sól i ewentualnie kubek zimnej wody jeśli rosół zbyt mocno odparował [ja dodaję zimną wodę tak czy siak bo dzięki temu rosół staje się jeszcze bardziej klarowny]
Podawać gorący z dowolnym makaronem.