Składniki :
- 4 marchewki
- 4 pietruszki
- 2 duże opalone na gazie cebule
- średni seler
- 1 duży por
- 1 główka czosnku
- zestaw rosołowy z kaczki (korpus, skrzydełko i szyjka)
- sól, pieprz, francuska mieszanka ziół bouquet garni, ziela angielskie, liście laurowe, jedno małe świeże habanero
- opakowanie makaronu konjak (zamiennik makaronów tradycyjnych podobny z wyglądu i konsystencji do makaronu ryżowego idealny na dietach odchudzających, niekaloryczny)
- 5 dużych pieczarek
Wykonanie :
Całość gotować klasycznie jak w przypadku tradycyjnego rosołu z tą różnicą, że zanim dodamy przyprawy należy zebrać z bulionu jak najwięcej tłuszczu by rosół nie był zbyt tłusty oraz dodajemy do gotowania się rosołu całe habanero, francuską mieszankę ziół i przekrojone na połówki pieczarki by oddały aromat do bulionu. Rosół gotować minimum 3h na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem. Na koniec gotowania zdjąć z rosołu tłuszcz jeśli jeszcze jakiś się wytrąci. Rosół powinien być możliwie jak najchudszy.