• 3 upieczone udka z kurczaka
  • 4l rosołu z kurczaka klasycznego, przecedzonego
  • 2 łodygi trawy cytrynowej [ewentualnie można zastąpić trawą cytrynową – pastą ze słoiczka]
  • główka czosnku
  • 2 małe chili drobno posiekane
  • sól, cukier do smaku, sos rybny, ostrygowy, sojowy
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka pasty krewetkowej
  • świeża kolendra do podania

Do ugotowanego i przecedzonego rosołu dodać upieczone wcześniej na rumiano udka z kurczaka [przyprawione intensywnie i na pikantnie], dodać czosnek, trawę cytrynową, chili, wszystkie przyprawy i sosy, pastę krewetkową, sok z limonki i całość gotować na małym ogniu 1h. Po tym czasie wyłowić delikatnie udka z kurczaka, mięso obrać z kości i odstawić na bok. Rosół przecedzić przez gęste sito [najlepiej z dodatkiem gazy]. Rosół posmakować, ewentualnie doprawić do smaku w razie potrzeby i dodać posiekaną kolendrę. Serwować z mięsem z udek kurczaka i ewentualnie makaronem lub ryżem.