Składniki :
- 3 upieczone udka z kurczaka
- 4l rosołu z kurczaka klasycznego, przecedzonego
- 2 łodygi trawy cytrynowej [ewentualnie można zastąpić trawą cytrynową – pastą ze słoiczka]
- główka czosnku
- 2 małe chili drobno posiekane
- sól, cukier do smaku, sos rybny, ostrygowy, sojowy
- sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka pasty krewetkowej
- świeża kolendra do podania
Wykonanie :
Do ugotowanego i przecedzonego rosołu dodać upieczone wcześniej na rumiano udka z kurczaka [przyprawione intensywnie i na pikantnie], dodać czosnek, trawę cytrynową, chili, wszystkie przyprawy i sosy, pastę krewetkową, sok z limonki i całość gotować na małym ogniu 1h. Po tym czasie wyłowić delikatnie udka z kurczaka, mięso obrać z kości i odstawić na bok. Rosół przecedzić przez gęste sito [najlepiej z dodatkiem gazy]. Rosół posmakować, ewentualnie doprawić do smaku w razie potrzeby i dodać posiekaną kolendrę. Serwować z mięsem z udek kurczaka i ewentualnie makaronem lub ryżem.