Składniki :

  • 12 średniej wielkości młodych ziemniaków pokrojonych na połówki, przyprawionych solą, pieprzem, przyprawą turecką i wymieszanych z masłem i oliwą a następnie upieczonych w piekarniku na rumiano [można je lekko najpierw podgotować w osolonej wodzie]
  • 1 czubata łyżka mascarpone do podania w zupie
  • 1 cebula drobno posiekana i usmażona na maśle
  • 6 przeciśniętych ząbków czosnku
  • 3l rosołu drobiowego
  • pęczek szczypiorku do podania
  • pół szklanki tartego parmezanu do podania

Wykonanie :

Rosół przecedzić, podgrzać by był gorący, dodać czosnek, pogotować 10 minut, dodać usmażoną cebulę a następnie w miseczkach układać porcję pieczonych ziemniaków, parmezanu, szczypiorku, po kleksie mascarpone lub śmietany i zalewać gorącym rosołem.