Składniki :
- 12 średniej wielkości młodych ziemniaków pokrojonych na połówki, przyprawionych solą, pieprzem, przyprawą turecką i wymieszanych z masłem i oliwą a następnie upieczonych w piekarniku na rumiano [można je lekko najpierw podgotować w osolonej wodzie]
- 1 czubata łyżka mascarpone do podania w zupie
- 1 cebula drobno posiekana i usmażona na maśle
- 6 przeciśniętych ząbków czosnku
- 3l rosołu drobiowego
- pęczek szczypiorku do podania
- pół szklanki tartego parmezanu do podania
Wykonanie :
Rosół przecedzić, podgrzać by był gorący, dodać czosnek, pogotować 10 minut, dodać usmażoną cebulę a następnie w miseczkach układać porcję pieczonych ziemniaków, parmezanu, szczypiorku, po kleksie mascarpone lub śmietany i zalewać gorącym rosołem.