Składniki :

  • 4 średniej wielkości filety rybne np z dorsza lub z soli
  • trochę mielonej wieprzowiny
  • bulion warzywny [można z powodzeniem wykorzystać niedzielny rosół + dodatkowo drugi raz ugotować go z podwójną ilością włoszczyzny]
  • natka pietruszki
  • kolendra
  • jasny sos sojowy
  • jajko
  • cienki makaron [można pominąć]
  • sos rybny
  • 1 średniej wielkości strąk papryczki chili
  • przyprawy : sól,pieprz

Wykonanie :
Rosół ugotować ponownie z dodatkiem nowych warzyw [by wyszedł bulion warzywny], warzywa odłowić i odstawić na bok poza marchewką,którą należy pokroić w plasterki i dodać ponownie do bulionu.
Do bulionu włożyć filety rybne i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż ryba będzie gotowa.
Filety odłowić i rozdrobnić całkowicie na gładką masę.
Mięso ryby połączyć z wieprzowiną,przyprawić do smaku,wymieszać z jajkiem dla zwięzłości masy i gotować w bulionie na wolnym ogniu pod przykryciem aż pulpeciki będą gotowe.
Bulion przyprawić do smaku posiekaną zieleniną,sosami i wedle uznania posiekaną chili.
Można podawać z cienkim makaronem np ryżowym.