Składniki :
- 1kg rostbefu wołowego lub innego kawałka wołowiny
- 3 łyżki utartego z solą i oliwą przeciśniętego czosnku
- 2 łyżeczki bardzo ostrej musztardy
- 4 duże czerwone cebule posiekane w piórka
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 1 łyżka aceto balsamico
- 1 łyżeczka cukru i miodu
- 1 szklanka czerwonego półwytrawnego wina
- natka pietruszki do podania
Wykonanie :
Mięso pokroić w grube plastry i natrzeć solą, pieprzem, musztardą, połową pasty z czosnku a następnie odstawić do marynowania na 4h. Cebulę podsmażyć na maśle z oliwą na rumiano, dodać aceto, resztę pasty czosnkowej, cukier, miód, przyprawy i dusić 10 minut. Po tym czasie dodać wino i ponownie dusić 10 minut co jakiś czas mieszając. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby. Mięso po marynowaniu obrumienić na brązowo na grillu z obu stron a następnie dodać do sosu na 5 minut i dusić pod przykryciem. Podawać z ziemniakami piure przyprawionymi gałką muszkatołową. Serwować z natką pietruszki.