Składniki :
- 10 dużych ziemniaków utartych na grubych oczkach, zasolonych i odstawionych na 10 minut by puściły sok – następnie całkowicie odcisnąć ziemniaki z płynu
- 2 wydrążone z pestek cukinie – przygotowane w ten sam sposób jak ziemniaki
- 2 jajka lekko ubite
- sól, pieprz, curry, kurkuma, słodka i ostra papryka, pieprz cytrynowy
- olej do smażenia
- jogurt naturalny
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- pół szklanki serka mascarpone lub mój ulubiony
- rukola i kapary do podania
- 2 opakowania pstrąga łososiowego lub łososia wędzonego podzielonego na mniejsze kawałki
- 2 łyżki tartego parmezanu
Wykonanie :
W misce wymieszać ziemniaki z cukinią, jajkami, parmezanem, przyprawami, serkiem i formować płaskie placki [jak klasyczne ziemniaczane] na gorącym tłuszczu i smażyć na rumiano z obu stron. Gotowe placki podawać posmarowane jogurtem wymieszanym z czosnkiem oraz przekładać z rukolą, łososiem lub pstrągiem i kaparami.