Składniki :

  • 10 dużych ziemniaków utartych na grubych oczkach, zasolonych i odstawionych na 10 minut by puściły sok – następnie całkowicie odcisnąć ziemniaki z płynu
  • 2 wydrążone z pestek cukinie – przygotowane w ten sam sposób jak ziemniaki
  • 2 jajka lekko ubite
  • sól, pieprz, curry, kurkuma, słodka i ostra papryka, pieprz cytrynowy
  • olej do smażenia
  • jogurt naturalny
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • pół szklanki serka mascarpone lub mój ulubiony
  • rukola i kapary do podania
  • 2 opakowania pstrąga łososiowego lub łososia wędzonego podzielonego na mniejsze kawałki
  • 2 łyżki tartego parmezanu

Wykonanie :

W misce wymieszać ziemniaki z cukinią, jajkami, parmezanem, przyprawami, serkiem i formować płaskie placki [jak klasyczne ziemniaczane] na gorącym tłuszczu i smażyć na rumiano z obu stron. Gotowe placki podawać posmarowane jogurtem wymieszanym z czosnkiem oraz przekładać z rukolą, łososiem lub pstrągiem i kaparami.