Składniki :
- 15 cienkich plasterków chudej wędliny [dowolnej – drobiowej lub wieprzowej]
- 0,5 kg mielonej polędwicy wołowej
- 1 żółtko
- 1 czerwona cebula
- 2 fileciki anchois
- kilka marynowanych grzybków
- 2 kiszone ogórki
- łyżeczka musztardy ostrej
- łyżeczka przyprawy w płynie maggi
- sól, pieprz
- 2 kubki rosołu drobiowego
- kubek białego wytrawnego wina
- żelatyna
- natka pietruszki
Wykonanie :
Do wołowiny dodać żółtko, posiekane grzybki, anchois, cebulę, ogórki, przyprawy, maggi, musztardę i dokładnie wymieszać. Plastry szynki smarować tatarem i zawijać w ciasne rulony i układać na półmisku.
Rosół przyprawić do smaku, dodać posiekana natkę, żelatynę i wino i gdy żelatyna się rozpuści [po wcześniejszym podgrzewaniu całości] zalać rulony na półmisku i odstawić do zastygnięcia. Podawać schłodzone.