Składniki :

  • 15 cienkich plasterków chudej wędliny [dowolnej – drobiowej lub wieprzowej]
  • 0,5 kg mielonej polędwicy wołowej
  • 1 żółtko
  • 1 czerwona cebula
  • 2 fileciki anchois
  • kilka marynowanych grzybków
  • 2 kiszone ogórki
  • łyżeczka musztardy ostrej
  • łyżeczka przyprawy w płynie maggi
  • sól, pieprz
  • 2 kubki rosołu drobiowego
  • kubek białego wytrawnego wina
  • żelatyna
  • natka pietruszki

Wykonanie :

Do wołowiny dodać żółtko, posiekane grzybki, anchois, cebulę, ogórki, przyprawy, maggi, musztardę i dokładnie wymieszać. Plastry szynki smarować tatarem i zawijać w ciasne rulony i układać na półmisku.
Rosół przyprawić do smaku, dodać posiekana natkę, żelatynę i wino i gdy żelatyna się rozpuści [po wcześniejszym podgrzewaniu całości] zalać rulony na półmisku i odstawić do zastygnięcia. Podawać schłodzone.