Składniki :

  • płaty makaronu lasagne
  • 2 czerwone papryki
  •  czerwona cebula
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 kg pieczarek
  • żółty ser
  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 jajka
  • masło
  • sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn, 2 kostki rosołowe warzywne
  • passata pomidorowa [duża butelka]
  • ewentualnie pół szklanki wody gdyby passata była mocno gęsta

Wykonanie :

Pieczarki i pozostałe warzywa dość drobno posiekać, przyprawić do smaku wszystkimi przyprawami i dusić do miękkości na maśle.
Farsz ostudzić.
Mięso wymieszać z jajkiem i ostudzonym farszem.
Płaty lazanii podgotować by nieco zmiękły i dały się zawijać w rulony.
Farsz zawijać w płaty lazanii, układać w naczyniu żaroodpornym i zalać passatą uprzednio duszoną z kostkami rosołowymi i połową szklanki wody [w razie potrzeby]
Całość posypać żółtym tartym serem i zapiekać pod przykryciem 1h aż lasagne będzie zupełnie miękkie i mięso straci surowość.