Składniki :
- płaty makaronu lasagne
- 2 czerwone papryki
- czerwona cebula
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 kg pieczarek
- żółty ser
- 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 2 jajka
- masło
- sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn, 2 kostki rosołowe warzywne
- passata pomidorowa [duża butelka]
- ewentualnie pół szklanki wody gdyby passata była mocno gęsta
Wykonanie :
Pieczarki i pozostałe warzywa dość drobno posiekać, przyprawić do smaku wszystkimi przyprawami i dusić do miękkości na maśle.
Farsz ostudzić.
Mięso wymieszać z jajkiem i ostudzonym farszem.
Płaty lazanii podgotować by nieco zmiękły i dały się zawijać w rulony.
Farsz zawijać w płaty lazanii, układać w naczyniu żaroodpornym i zalać passatą uprzednio duszoną z kostkami rosołowymi i połową szklanki wody [w razie potrzeby]
Całość posypać żółtym tartym serem i zapiekać pod przykryciem 1h aż lasagne będzie zupełnie miękkie i mięso straci surowość.