Składniki :

  • plastry szynki konserwowej [tyle plastrów ile planowanych porcji]
  • serek twarogowy
  • majonez
  • ogórki kiszone
  • żelatyna
  • szczypiorek
  • jajka na twardo
  • przyprawy : sól,pieprz,kostki rosołowe warzywne

Wykonanie :
Najpierw należy przygotować wywar bulionowy,który będzie z połączeniem z żelatyną robił za galaretkę,którą zalejemy rurki.
Jeśli mamy rosół to jeszcze lepiej bo wystarczy go doprawić mocniej do smaku i połączyć z żelatyną.
Jeśli nie mamy rosołu to należy zrobić szybki bulion z kostek rosołowych i też połączyć z żelatyną.
W miseczce połączyć serek twarogowy z posiekanymi drobniutko ogórkami,szczypiorkiem i jajkami na twardo.
Dodać łyżkę majonezu i przyprawić całość do smaku.
Plastry szynki smarować po całej powierzchni wcześniej wykonanym serkiem,zawijać w rulony i ciasno układać w głębszym szklanym naczyniu.
Gdy całe naczynie będzie zapełnione ciasno ułożonymi rurkami należy je zalać wcześniej przygotowanym przecedzonym bulionem z żelatyną.
Całość należy odstawić do wystudzenia się bulionu i wstawić do lodówki na noc.
Doskonała przystawka na większe imprezy okolicznościowe :)