Składniki :

  • 4 filety ulubionej ryby [ja najczęściej wybieram dorsza]
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz, chili w płatkach, cukier do smaku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki mielonego imbiru, pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 2 pomidory
  • posiekana kolendra do podania
  • pieczywo do podania

Wykonanie :

Na początku należy przygotować marynatę-panierkę do ryby : wymieszać ze sobą oliwę, wszystkie przyprawy, zmiksowane pomidory, ocet, czosnek a następnie dokładnie całość wymieszać. Dusić na małym ogniu aż całość odparuje z nadmiaru płynu i przestudzić. Następnie dodać mąkę, jajko i jogurt i dokładnie wymieszać. W tak przygotowanej marynacie obtaczać pokrojoną na kawałki rybę i smażyć na nieco większej ilości tłuszczu [na pół głęboko] z obu stron na rumiano uważając, by nie przesmażyć ryby. Usmażone kawałki ryby odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym a następnie podawać posypane kolendrą z pieczywem.