Składniki :

  • – filety dowolnej ryby bez ości
  • – długoziarnisty ryż
  • – 2 jajka
  • – 1/2 szklanki mąki
  • – 1/2 szklanki mleka
  • – 1/2 pęczka koperku
  • – 1/4 cytryny
  • – 2 ząbki czosnku
  • – 4 łyżki oliwy z oliwek
  • – sól

Wykonanie :

Ryż ugotować, odcedzić, przelać wodą i ostudzić . Rybę osolić i skropić sokiem z cytryny . Czosnek zmiażdżyć i posmarować nim rybę . Roztrzepać jajka z mlekiem, ubijać trzepaczką, wsypywać stopniowo mąkę . Ciasto ubić na jednolitą masę, posolić, dodać koperek, dodać ostudzony ryż . Ciasto powinno być jak gęsta śmietana (rozrzedza sie mlekiem, zagęszcza mąką) . Rybę maczać w cieście i smażyć na złoty kolor . Podawać z surówkami .