Składniki :
- – filety dowolnej ryby bez ości
- – długoziarnisty ryż
- – 2 jajka
- – 1/2 szklanki mąki
- – 1/2 szklanki mleka
- – 1/2 pęczka koperku
- – 1/4 cytryny
- – 2 ząbki czosnku
- – 4 łyżki oliwy z oliwek
- – sól
Wykonanie :
Ryż ugotować, odcedzić, przelać wodą i ostudzić . Rybę osolić i skropić sokiem z cytryny . Czosnek zmiażdżyć i posmarować nim rybę . Roztrzepać jajka z mlekiem, ubijać trzepaczką, wsypywać stopniowo mąkę . Ciasto ubić na jednolitą masę, posolić, dodać koperek, dodać ostudzony ryż . Ciasto powinno być jak gęsta śmietana (rozrzedza sie mlekiem, zagęszcza mąką) . Rybę maczać w cieście i smażyć na złoty kolor . Podawać z surówkami .