Składniki :

  • – 1 kg dowolnych filetów morskiej ryby
  • – 10 dag długoziarnistego ryżu
  • – 2 jajka
  • – 1/2 szklanki mąki
  • – 1/2 szklanki mleka
  • – 1/2 pęczka koperku
  • – 1/4 cytryny
  • – 2 ząbki czosnku
  • – 4 łyżki oleju
  • – sól, biały pieprz

Wykonanie :

Zagotować 2 szklanki osolonej wody, wrzucić opłukany ryż i gotować 20 minut. Następnie przelać zimną wodą i ostudzić. Filety przyprawić, skropić sokiem cytrynowym. Czosnek zmiażdżyć i posmarować filety. Roztrzepać jajka z mlekiem i ubijając trzepaczką wsypywać stopniowo mąkę. Ciasto ubić na jednolitą masę, przyprawić, dodać posiekany koperek. Dodać ugotowany ryż. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Panierować rybę w cieście i smażyć na oleju 6 minut z każdej strony. Podawać z odsmażanymi ziemniakami.