Składniki :

  • – 600 g filetów z dowolnej ryby
  • – 250 g makaronu chińskiego, japońskiego (np ryżowy, sojowy, jajeczny lub też Tokyoto)
  • – 2 marchewki
  • – 1 żółta papryka
  • – 1 cebula
  • – 1 nieduży por
  • – 1 główka czosnku
  • – 250 ml octu
  • – 250 g cukru
  • – 100 g mąki pszennej
  • – 100 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • – pieprz, sól, szczypta imbiru i gałki muszkatołowej
  • – 300 ml oleju do smażenia

Wykonanie :

Rybę pokroić na kawałki, natrzeć solą, pieprzem i odstawić. W garnku zagotować ocet z cukrem, poczekać aż zgęstnieje, dodać pokrojoną bardzo drobno 1 marchewkę. Gotować kilka minut i wyłączyć gaz. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić do niego pokrojone w słupki – zapałki warzywa : najpierw czosnek, cebulę, marchewkę, następnie paprykę i pora. Warzywa smażyć, doprawić imbirem i gałką, dodać makaron i sos. Kawałki ryby maczać w cieście z mąki i 120 ml zimnej wody z dodatkiem soli i smażyć na oleju. Podawać na makaronie z warzywami.