Składniki :

  • – 80 dag filetów z dorsza lub innej dowolnej ryby np soli
  • – sól
  • – sok z cytryny
  • – tłuszcz do naczynia żąroodpornego
  • Sos :
  • – łyżka masła
  • – średnia czerwona cebula
  • – mały seler
  • – 10 łyżek wody
  • – 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • – kieliszek białego wytrawnego wina
  • – szczypta soli i cukru
  • – czarny świeżo zmielony pieprz

Wykonanie :

Filety lekko posolić i skropić sokiem cytrynowym, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wcześniej nasmarowanym tłuszczem. Cebulę posiekać, seler utrzeć na wiórki. Na maśle smażyć cebulę i seler, dodać przecier pomidorowy, wodę, wino, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dusić na małym ogniu 10 minut. Gotowym sosem zalać przygotowaną rybę i wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180*C. Podawać z ryżem na sypko.