Składniki :
- – 80 dag filetów z dorsza lub innej dowolnej ryby np soli
- – sól
- – sok z cytryny
- – tłuszcz do naczynia żąroodpornego
- Sos :
- – łyżka masła
- – średnia czerwona cebula
- – mały seler
- – 10 łyżek wody
- – 4 łyżki przecieru pomidorowego
- – kieliszek białego wytrawnego wina
- – szczypta soli i cukru
- – czarny świeżo zmielony pieprz
Wykonanie :
Filety lekko posolić i skropić sokiem cytrynowym, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wcześniej nasmarowanym tłuszczem. Cebulę posiekać, seler utrzeć na wiórki. Na maśle smażyć cebulę i seler, dodać przecier pomidorowy, wodę, wino, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dusić na małym ogniu 10 minut. Gotowym sosem zalać przygotowaną rybę i wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180*C. Podawać z ryżem na sypko.