Składniki :

  • 4 filety z dorsza
  • serek mascarpone
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 pory [tylko białe części]
  • koperek
  • natka pietruszki
  • tarty parmezan do podania
  • łyżka masła
  • 1 mała śmietana 12%
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Na maśle wysmażyć posiekane pory z czosnkiem, dodać mascarpone i przyprawy i zblendować na gładki krem. Dodać koperek, ewentualnie natkę, śmietanę i podgrzewać stopniowo by zahartować śmietanę. Po kilku minutach dodać pokrojone na mniejsze kawałki filety z dorsza i dusić całość na średnim ogniu pod przykryciem co jakiś czas lekko mieszając. Po 10 minutach sprawdzić czy filety rybne są gotowe i posmakować sosu a następnie ostatecznie doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami piure posypane po całości parmezanem.