Składniki :

  • – kilka filetów (w zależności na ile osób ma to być potrawa) dowolnej ulubionej ryby np. soli, dorsza itp.
  • – kilka dużych obranych ze skóry pomidorów pokrojonych w dość grube plastry
  • – 1 duży por ukośnie pocięty na plastry
  • – 2 czerwone cebule pokrojone w krążki
  • – 2 czerwone papryki pokrojone w paseczki
  • – sok z 1 cytryny
  • – sól, pieprz, czerwona słodka i ostra papryka
  • – szczypiorek dorobno posiekany
  • – kilka ziemniaków pokrojonych w dość cienkie plasterki
  • – ziele angielskie x2, listek laurowy x2
  • – 2 małe marchewki pokrojone ukośnie tak jak por na plasterki
  • – 1 mała pietruszka pokrojona w paski
  • – kawałek korzenia imbiru utartego lub sproszkowanego (tylko trochę do smaku)
  • – drobno posiekana natka pietruszki
  • – posiekany czosnek (kilka ząbków, np 4)
  • – oliwa z oliwek
  • – masło
  • – rozmaryn lub inne dowolne ulubione zioło (najlepiej świeże)

Wykonanie :

Filety rybne przyprawić solą i pieprzem, przeciśniętym świeżym lub sproszkowanym imbirem i paprykami i skropić sokiem z cytryny. Posypać posiekanym czosnkiem, posypać posiekaną pietruszką, ziołami i skropić oliwą z oliwek i posypać kilkoma wiórkami masła. Pokrojoną cebulę zeszklić na maśle. W garnku o grubym dnie układać warstwami : ryba, kilka plasterków pomidorów, por, cebula, posiekane w paski papryki, szczypiorek, plasterki ziemniaków, marchew, pietruszka i przyprawy (ziele angielskie i listek laurowy). Układać rybę i warzywa warstwami aż do wyczerpania składników. Każdą warstwę można lekko przyprawić do smaku solą i pieprzem – przede wszystkim warstwy ziemniaków. Całość zalać małą ilością bulionu warzywnego z kostki lub prawdziwym rosołem. Potrawa powinna się dusić na małym gazie 20 minut pod przykryciem. W razie potrzeby można uzupełniać bulion by nie było za sucho. Ewentualnie można potrawkę zapiekać w piekarniku. Jest to potrawa samodzielna i nie wymaga podawania z dodatkami ze względu na zawartość ziemniaków.