Składniki :
- opakowanie średniej wielkości krewetek (ilość wedle uznania-w zależności ile chcemy krewetek w daniu ale nie mniej niż 150g)
- opakowanie krewetek koktajlowych
- 2 szklanki ryżu jaśminowego
- po 2 łyżki : sosu sojowego, ostrygowego, rybnego i teryiaki
- 3 ząbki czosnku
- sok z połowy limonki
- 1 łyżeczka utartego imbiru
- 1 duża papryczka chili
- 1 czerwona cebula
- łyżka masła
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- pędy bambusa (ilość wedle uznania)
- szklanka sosu słodko-kwaśnego
- 1 gruby filet z dorsza
- pęczek kolendry
- sól, pieprz
Wykonanie :
Na rozgrzane masło dodać wszystkie sosy, krewetki, przeciśnięty czosnek, przyprawy, sok z limonki, imbir, posiekane chili, cebulę, papryki, pędy bambusa i całość dusić na małym ogniu aż krewetki będą gotowe. Rybę pokroić na grube pasy, przyprawić i zalać sosem słodko-kwaśnym a następnie udusić. Dodać z całym sosem do krewetek i podgrzewać na bardzo małym ogniu. Dodać posiekaną kolendrę, wcześniej ugotowany ryż i poddusić co jakiś czas lekko mieszając kilka minut. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i od razu podawać.