Składniki :

  • opakowanie średniej wielkości krewetek (ilość wedle uznania-w zależności ile chcemy krewetek w daniu ale nie mniej niż 150g)
  • opakowanie krewetek koktajlowych
  • 2 szklanki ryżu jaśminowego
  • po 2 łyżki : sosu sojowego, ostrygowego, rybnego i teryiaki
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżeczka utartego imbiru
  • 1 duża papryczka chili
  • 1 czerwona cebula
  • łyżka masła
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • pędy bambusa (ilość wedle uznania)
  • szklanka sosu słodko-kwaśnego
  • 1 gruby filet z dorsza
  • pęczek kolendry
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Na rozgrzane masło dodać wszystkie sosy, krewetki, przeciśnięty czosnek, przyprawy, sok z limonki, imbir, posiekane chili, cebulę, papryki, pędy bambusa i całość dusić na małym ogniu aż krewetki będą gotowe. Rybę pokroić na grube pasy, przyprawić i zalać sosem słodko-kwaśnym a następnie udusić. Dodać z całym sosem do krewetek i podgrzewać na bardzo małym ogniu. Dodać posiekaną kolendrę, wcześniej ugotowany ryż i poddusić co jakiś czas lekko mieszając kilka minut. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i od razu podawać.