Składniki :
- 3 szklanki ryżu arborio
- opakowanie małży z muszlami lub bez
- 1 czerwona cebula
- łyżka masła
- 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
- pół szklanki tartego sera pecorino
- szklanka białego wytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 10 łyżek oliwy z chili
- sól, pieprz, curry
- sok z połowy cytryny
Wykonanie :
Na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła wysmażyć posiekaną drobno cebulę z czosnkiem. Dodać małże, przyprawy, sok cytrynowy, chwilę smażyć a następnie dodać pomidory. Dusić 5 minut. Dodać połowę natki pietruszki i wino i gotować 2 minuty a następnie tak przygotowany sos wmieszać dokładnie w ryż. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku pod przykryciem w 180*C tak długo, aż ryż będzie miękki. Posypać całość serem i zapiec na rumiano a następnie podawać.