Składniki :

  • 3 szklanki ryżu arborio
  • opakowanie małży z muszlami lub bez
  • 1 czerwona cebula
  • łyżka masła
  • 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
  • pół szklanki tartego sera pecorino
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 10 łyżek oliwy z chili
  • sól, pieprz, curry
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie :

Na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła wysmażyć posiekaną drobno cebulę z czosnkiem. Dodać małże, przyprawy, sok cytrynowy, chwilę smażyć a następnie dodać pomidory. Dusić 5 minut. Dodać połowę natki pietruszki i wino i gotować 2 minuty a następnie tak przygotowany sos wmieszać dokładnie w ryż. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku pod przykryciem w 180*C tak długo, aż ryż będzie miękki. Posypać całość serem i zapiec na rumiano a następnie podawać.