Składniki :

  • 2 kubki ugotowanego ryżu jaśminowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 czerwona cebula drobno posiekana
  • 1 por [biała część] drobno posiekany
  • puszka kukurydzy
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • opakowanie średniej wielkości krewetek
  • opakowanie brukselki mrożonej
  • sól, mielone płatki chili-ilość wedle gustu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu słodko-kwaśnego
  • 1 łyżeczka czerwonego curry
  • 1 łyżeczka pasty krewetkowej tom yum

Wykonanie :

Na oleju kokosowym i maśle podsmażyć cebulę z porem a następnie dodać kukurydzę, brukselkę i smażyć całość tak długo aż brukselka zmięknie a cebulka i por się przyrumienią. Dodać wszystkie sosy, pasty i przyprawy i smażyć razem 2 minuty. Dodać krewetki i czosnek i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać ugotowany ryż, natkę pietruszki i smażyć całość razem tak długo, aż ryż zacznie się rumienić. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności.