Składniki :
- 2 kubki ugotowanego ryżu jaśminowego
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 czerwona cebula drobno posiekana
- 1 por [biała część] drobno posiekany
- puszka kukurydzy
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- opakowanie średniej wielkości krewetek
- opakowanie brukselki mrożonej
- sól, mielone płatki chili-ilość wedle gustu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka sosu słodko-kwaśnego
- 1 łyżeczka czerwonego curry
- 1 łyżeczka pasty krewetkowej tom yum
Wykonanie :
Na oleju kokosowym i maśle podsmażyć cebulę z porem a następnie dodać kukurydzę, brukselkę i smażyć całość tak długo aż brukselka zmięknie a cebulka i por się przyrumienią. Dodać wszystkie sosy, pasty i przyprawy i smażyć razem 2 minuty. Dodać krewetki i czosnek i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać ugotowany ryż, natkę pietruszki i smażyć całość razem tak długo, aż ryż zacznie się rumienić. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności.