Składniki :
- 2 szklanki ugotowanego ryżu Banno [bez soli]
- 10 plasterków wędzonego boczku pokrojonego w paseczki i lekko wysmażonego
- 2 pory – tylko białe części pokrojone w cienkie krążki i wysmażone na maśle z solą
- 1 tarty ząbek czosnku lekko podsmażony na maśle
- sól, pieprz
- pół pęczka natki pietruszki lub koperek
- 2 jajka
- pół pęczka kolendry
- 1 mała cebulka drobno pokrojona i wysmażona na maśle
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 4 łyżki rosołu drobiowego [można z kostki]
Wykonanie :
Ryż po ugotowaniu od razu wymieszać z wcześniej wysmażonym porem, czosnkiem, cebulą i zieleniną. Rosół podgrzać mocno, dodać sosy, rozmieszać dokładnie, lekko doprawić solą i pieprzem i dodać do ryżu. Całość dokładnie wymieszać. Na maśle usmażyć jajka sadzone klasyczne i podawać z gorącym ryżem.