Składniki :

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu Banno [bez soli]
  • 10 plasterków wędzonego boczku pokrojonego w paseczki i lekko wysmażonego
  • 2 pory – tylko białe części pokrojone w cienkie krążki i wysmażone na maśle z solą
  • 1 tarty ząbek czosnku lekko podsmażony na maśle
  • sól, pieprz
  • pół pęczka natki pietruszki lub koperek
  • 2 jajka
  • pół pęczka kolendry
  • 1 mała cebulka drobno pokrojona i wysmażona na maśle
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 4 łyżki rosołu drobiowego [można z kostki]

Wykonanie :

Ryż po ugotowaniu od razu wymieszać z wcześniej wysmażonym porem, czosnkiem, cebulą i zieleniną. Rosół podgrzać mocno, dodać sosy, rozmieszać dokładnie, lekko doprawić solą i pieprzem i dodać do ryżu. Całość dokładnie wymieszać. Na maśle usmażyć jajka sadzone klasyczne i podawać z gorącym ryżem.