Składniki :

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego z dodatkiem soli i kurkumy dla koloru
  • opakowanie mrożonej lub świeżej fasolki szparagowej
  • puszka zielonego groszku
  • pęczek szczypiorku
  • mały kawałek piersi z indyka
  • 3 ząbki czosnku
  • mały słoiczek pędów bambusa
  • opakowanie krewetek [rozmiar dowolny]
  • łyżeczka masła
  • mały por tylko biała część
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, curry, papryka słodka, chili w płatkach
  • olej z chili
  • sos sojowy, sos rybny, sos słodko-kwaśny

Wykonanie :

Ryż ugotować i odstawić na bok. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić sosami, solą, pieprzem, curry, chili, papryką i wysmażyć na oleju z chili. Krewetki usmażyć na maśle z solą, pieprzem, czosnkiem i cytryną. Fasolkę podsmażyć lub obgotować, szczypiorek posiekać drobno. Pędy bambusa odcedzić na sitku. Pora posiekać w prążki i lekko podsmażyć na oleju lub razem z krewetkami. Na dużej patelni wymieszać ryż z indykiem i krewetkami, dodać fasolkę, pędy bambusa, szczypiorek, groszek i całość lekko mieszając podsmażyć. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić sosami lub solą [wedle uznania]. Podawać gorące.