Składniki :
- 2 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego z dodatkiem soli i kurkumy dla koloru
- opakowanie mrożonej lub świeżej fasolki szparagowej
- puszka zielonego groszku
- pęczek szczypiorku
- mały kawałek piersi z indyka
- 3 ząbki czosnku
- mały słoiczek pędów bambusa
- opakowanie krewetek [rozmiar dowolny]
- łyżeczka masła
- mały por tylko biała część
- sok z cytryny
- sól, pieprz, curry, papryka słodka, chili w płatkach
- olej z chili
- sos sojowy, sos rybny, sos słodko-kwaśny
Wykonanie :
Ryż ugotować i odstawić na bok. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić sosami, solą, pieprzem, curry, chili, papryką i wysmażyć na oleju z chili. Krewetki usmażyć na maśle z solą, pieprzem, czosnkiem i cytryną. Fasolkę podsmażyć lub obgotować, szczypiorek posiekać drobno. Pędy bambusa odcedzić na sitku. Pora posiekać w prążki i lekko podsmażyć na oleju lub razem z krewetkami. Na dużej patelni wymieszać ryż z indykiem i krewetkami, dodać fasolkę, pędy bambusa, szczypiorek, groszek i całość lekko mieszając podsmażyć. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić sosami lub solą [wedle uznania]. Podawać gorące.