Składniki :

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu długoziarnistego z solą i kurkumą
  • pół piersi z kurczaka [można zastąpić indyczą] pokrojonej drobno i przyprawionej solą, pieprzem, curry, kurkumą, chili w płatkach i wysmażonej z posiekaną cebulą i 3 ząbkami czosnku
  • mały kawałek kiełbasy chorizo [optymalnie kawałek długości 15-20 cm] pokrojonej w plasterki i lekko wysmażonej
  • 1 czerwona papryka pokrojona w paski i lekko podsmażona
  • puszka groszku
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • olej z chili

Wykonanie :

Ryż po ugotowaniu i ostudzeniu podsmażyć na oleju z papryką [wcześniej lekko podsmażoną], dodać wcześniej usmażone mięso drobiowe i kiełbasę, groszek, puszkę pomidorów, bulion, pietruszkę, lekko przyprawić i dusić co jakiś czas lekko mieszając aż płyn całkowicie zniknie i całość zacznie się podsmażać. Podawać gorące.