Składniki :
- 1 pierś z kurczaka pokrojona w małą kostkę, przyprawiona solą, pieprzem, kurkumą, curry i czerwoną papryką usmażona na ostrym oleju na rumiano
- 2 posiekane w piórka cebule usmażone na maśle z olejem z dodatkiem soli i curry
- 4 szklanki ryżu jaśminowego lub basmati ugotowanego w osolonej wodzie
- sól, pieprz, pół łyżeczki mielonego kardamonu
- 4 łyżki konfitury żurawinowej
Wykonanie :
Do ryżu dodać konfiturę i kardamon i podsmażyć go na rozgrzanym oleju aż zacznie lekko się przypiekać. Dodać wcześniej przygotowanego kurczaka i cebulę, całość wymieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze kilka minut razem cały czas mieszając. Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku w 180*C tak, by powstała chrupiąca skórka. Podawać gorące.