Składniki :
- duży kubek ryżu jaśminowego
- o,5 kg pieczarek pokrojonych w grubsze plasterki
- czubata łyżka masła
- łyżka oliwy z chili i czosnkiem
- 5 ząbków czosnku posiekanych w plasterki
- pęczek natki pietruszki
- pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
- sól, pieprz, przyprawa do dań włoskich, przyprawa do kurczaka
- prosecco Bellini
- puszka groszku
Wykonanie :
Mięso przyprawić wszystkimi przyprawami i odstawić do przegryzienia się smaków. Na rozgrzanej oliwie z masłem podsmażyć surowy ryż około 10 minut cały czas mieszając na średnim ogniu, dodać pieczarki i czosnek i smażyć aż pieczarki puszczą sok a następnie podlać szklanką Bellini. Podusić kilka minut aż odparuje spora część płynu i dodać kurczaka. Dokładnie całość wymieszać, ponownie podlać winem i dusić na małym ogniu 10 minut. Dodać posiekaną natkę i groszek i podlać drugą szklanką wina. Zagotować, sprawdzić smak i po ewentualnym doprawieniu solą i pieprzem dusić aż ryż będzie całkiem miękki i całość zgęstnieje.