Składniki :

  • duży kubek ryżu jaśminowego
  • o,5 kg pieczarek pokrojonych w grubsze plasterki
  • czubata łyżka masła
  • łyżka oliwy z chili i czosnkiem
  • 5 ząbków czosnku posiekanych w plasterki
  • pęczek natki pietruszki
  • pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
  • sól, pieprz, przyprawa do dań włoskich, przyprawa do kurczaka
  • prosecco Bellini
  • puszka groszku

Wykonanie :

Mięso przyprawić wszystkimi przyprawami i odstawić do przegryzienia się smaków. Na rozgrzanej oliwie z masłem podsmażyć surowy ryż około 10 minut cały czas mieszając na średnim ogniu, dodać pieczarki i czosnek i smażyć aż pieczarki puszczą sok a następnie podlać szklanką Bellini. Podusić kilka minut aż odparuje spora część płynu i dodać kurczaka. Dokładnie całość wymieszać, ponownie podlać winem i dusić na małym ogniu 10 minut. Dodać posiekaną natkę i groszek i podlać drugą szklanką wina. Zagotować, sprawdzić smak i po ewentualnym doprawieniu solą i pieprzem dusić aż ryż będzie całkiem miękki i całość zgęstnieje.