Składniki :
- 2 szklanki ryżu Banno [niebieskiego] ugotowanego bez soli, przyprawionego 1/3 łyżeczki świeżego imbiru, 1 przeciśniętym ząbkiem czosnku, jedną łyżeczką curry, posiekaną jedną chili, sokiem z limonki, solą i usmażonym na łyżce masła i oliwy.
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 0,3 kg pieczarek pokrojonych i usmażonych na łyżce masła z solą
- pęczek świeżej kolendry
- 2 pęczki szczypiorku z cebulką
- szklanka małych pomidorków
- 1 szklanka mrożonego groszku
- opakowanie świeżego szpinaku
- 2 czubate łyżki jogurtu
Wykonanie :
Do przygotowanego wstępnie ryżu dodać kolendrę, szczypiorek z cebulką, pokrojone pomidorki, groszek, szpinak i całość smażyć aż pomidorki zaczną się rozpadać a szpinak mocno zmięknie. Następnie dodać naszykowane wcześniej pieczarki i jogurt i na małym ogniu dusić często mieszając przez kilka minut. Na koniec sprawdzić smak, doprawić jeśli to konieczne i podawać z jajkami przekrojonymi na połówki.