Składniki :
- -> ryż
- -> sól,pieprz
- -> 5 ząbków czosnku
- -> 1 papryczka chili
- -> pęczek cebuli dymki
- -> sałata rukola
- -> ser feta
- -> parmezan
- -> 5 jajek
- -> bułka tarta
- -> olej
- -> jogurt naturalny
- -> sok z cytryny
- -> pęczek mięty
Wykonanie :
Ryż ugotować,czosnek przecisnąć przez praskę,chili posiekać na drobne kawałeczki. Dymkę posiekać w cienkie krążki. Rukolę drobno posiekać. Ser feta pokroić na drobną kosteczkę. Ryż wymieszać ze startym parmezanem,fetą i 3 jajkami. Dodać warzywa i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę. Uformować krokiety i w pozostałych jajkach i bułce tartej – panierować. Smażyć we frytkownicy na głębokim tłuszczu na rumiano. Jogurt rozmieszać z sokiem cytrynowym – 3 łyżki. Miętę posiekać drobno i dodać do jogurtu. Przyprawić do smaku.