Składniki :

  • -> ryż
  • -> sól,pieprz
  • -> 5 ząbków czosnku
  • -> 1 papryczka chili
  • -> pęczek cebuli dymki
  • -> sałata rukola
  • -> ser feta
  • -> parmezan
  • -> 5 jajek
  • -> bułka tarta
  • -> olej
  • -> jogurt naturalny
  • -> sok z cytryny
  • -> pęczek mięty

Wykonanie :

Ryż ugotować,czosnek przecisnąć przez praskę,chili posiekać na drobne kawałeczki. Dymkę posiekać w cienkie krążki. Rukolę drobno posiekać. Ser feta pokroić na drobną kosteczkę. Ryż wymieszać ze startym parmezanem,fetą i 3 jajkami. Dodać warzywa i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę. Uformować krokiety i w pozostałych jajkach i bułce tartej – panierować. Smażyć we frytkownicy na głębokim tłuszczu na rumiano. Jogurt rozmieszać z sokiem cytrynowym – 3 łyżki. Miętę posiekać drobno i dodać do jogurtu. Przyprawić do smaku.