Składniki :

  • 4 udka z kurczaka
  • 15 plasterków wędzonego boczku
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe, słodka, ostra i wędzona papryka
  • natka pietruszki do podania
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • 3 białe cebule

Wykonanie :

Mięso przyprawić solą, pieprzem i paprykami a następnie obsmażyć na rumiano z obu stron na połowie masła. Mięso zdjąć z patelni i dołożyć masła a następnie wysmażyć pokrojony drobno boczek. Następnie dodać posiekaną w piórka cebulę i wysmażyć ją na złoto. Gdy cebula będzie gotowa dodać bulion, wino, natkę, ziela angielskie, liście laurowe, całe ząbki czosnku i gotować sos na średnim ogniu pod przykryciem aż czosnek będzie miękki. Następnie doprawić sos do smaku i dodać wcześniej obsmażone mięso. Dusić całość pod przykryciem aż mięso będzie gotowe. Na koniec sos lekko zagęścić mąką i jeśli sos tego wymaga – doprawić wedle uznania.