Składniki :
- 4 udka z kurczaka
- 15 plasterków wędzonego boczku
- 6 ząbków czosnku
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe, słodka, ostra i wędzona papryka
- natka pietruszki do podania
- mąka do zagęszczenia sosu
- 3 białe cebule
Wykonanie :
Mięso przyprawić solą, pieprzem i paprykami a następnie obsmażyć na rumiano z obu stron na połowie masła. Mięso zdjąć z patelni i dołożyć masła a następnie wysmażyć pokrojony drobno boczek. Następnie dodać posiekaną w piórka cebulę i wysmażyć ją na złoto. Gdy cebula będzie gotowa dodać bulion, wino, natkę, ziela angielskie, liście laurowe, całe ząbki czosnku i gotować sos na średnim ogniu pod przykryciem aż czosnek będzie miękki. Następnie doprawić sos do smaku i dodać wcześniej obsmażone mięso. Dusić całość pod przykryciem aż mięso będzie gotowe. Na koniec sos lekko zagęścić mąką i jeśli sos tego wymaga – doprawić wedle uznania.