Składniki :

  • 10 medalionów z indyka pokrojonych w cienkie plasterki, zamarynowanych (kilka godzin lub całą noc) w sosie sojowym, sosie z tamaryndowca (po 4 łyżki), soli, pieprzu, posiekanym drobno świeżym habanero, i butelce sosu słodko-kwaśnego tao-tao i usmażonych na rumiano
  • papier ryżowy
  • słoiczek pędów bambusa
  • opakowanie grzybków mun namoczonych i pokrojonych w paski
  • 4 torebki ryżu amerykańskiego lub innego dowolnego rodzaju (nie ma to większego znaczenia w tym przepisie)
  • sos sojowy jasny do doprawienia ryżu

Wykonanie :

Ryż ugotować klasycznie w osolonej wodzie i jeszcze ciepły przyprawić sosem sojowym, dodać usmażone mięso wraz z sokami ze smażenia, pędy bambusa, grzybki mun i całość bardzo dokładnie wymieszać. Tak przygotowany farsz zawijać w zwilżony papier ryżowy i albo smażyć, albo piec w piekarniku albo podawać na zimno od razu po przygotowaniu.