Składniki :

  • opakowanie papieru ryżowego
  • szklanka ugotowanego w lekko osolonej wodzie ryżu jaśminowego
  • małe opakowanie makaronu ryżowego pokrojonego na krótsze nitki
  • 1 szklanka namoczonych i posiekanych w paseczki grzybków mun
  • 0,5 mielonej chudej wieprzowiny [można zastąpić wołowiną lub pomieszać oba rodzaje mięs]
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku
  • sól, pieprz, zmielona sucha mała papryczka chili lub inna ostrzejsza – wedle uznania
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki sosu słodko-kwaśnego
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry

Wykonanie :

Do zmielonego mięsa dodać przyprawy, czosnek i wszystkie sosy a następnie całość bardzo mocno wyrobić. Mięso usmażyć na rumiano i ostudzić. Następnie dodać do mięsa również ostudzony ryż i makaron oraz przygotowane wcześniej grzybki. Całość dokładnie wymieszać ze sobą. Papier ryżowy moczyć w letniej wodzie a następnie faszerować i zawijać w ciasne sajgonki. Podawać z sosami do maczania na zimno lub smażyć na głębokim tłuszczu.