Składniki :
- opakowanie papieru ryżowego
- szklanka ugotowanego w lekko osolonej wodzie ryżu jaśminowego
- małe opakowanie makaronu ryżowego pokrojonego na krótsze nitki
- 1 szklanka namoczonych i posiekanych w paseczki grzybków mun
- 0,5 mielonej chudej wieprzowiny [można zastąpić wołowiną lub pomieszać oba rodzaje mięs]
- 4 przeciśnięte ząbki czosnku
- sól, pieprz, zmielona sucha mała papryczka chili lub inna ostrzejsza – wedle uznania
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki sosu słodko-kwaśnego
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
Wykonanie :
Do zmielonego mięsa dodać przyprawy, czosnek i wszystkie sosy a następnie całość bardzo mocno wyrobić. Mięso usmażyć na rumiano i ostudzić. Następnie dodać do mięsa również ostudzony ryż i makaron oraz przygotowane wcześniej grzybki. Całość dokładnie wymieszać ze sobą. Papier ryżowy moczyć w letniej wodzie a następnie faszerować i zawijać w ciasne sajgonki. Podawać z sosami do maczania na zimno lub smażyć na głębokim tłuszczu.
