Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 bardzo mała kapusta pekińska pokrojona drobno
  • 2 utarte na grubych oczkach marchewki
  • 2 utarte na grubych oczkach pietruszki
  • 1 mały seler utarty na grubych oczkach
  • 1 duży por pokrojony w cienkie prążki
  • 4 ząbki czosnku utarte lub przeciśnięte
  • 1 mała cebula posiekana w kostkę
  • 3 łyżki koperku
  • papier ryżowy
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka pasty czerwone curry
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • sól, chili w płatkach
  • 1 łyżeczka sosu śliwkowego lub słodko-kwaśnego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Wykonanie :

Na początku należy zrobić marynatę do kurczaka : wymieszać rózgą olej kokosowy z pastą curry, sosem śliwkowym i ostrygowym z dodatkiem chili i soli i do tak powstałego sosu dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i odstawić na 30 minut do marynowania. Następnie kurczaka usmażyć na rumiano.
Na rozgrzanym maśle usmażyć wszystkie warzywa z dodatkiem soli a następnie dusić na małym ogniu aż całość zmięknie. Dodać koperek i kurczaka i dusić całość razem często mieszając kilka minut. Farsz lekko przestudzić i przygotować papier ryżowy do zawijania sajgonek – mocząc każdy płat oddzielnie we wodzie aż lekko zmięknie i nakładać farsz a następnie zwijać z zawiniętymi bokami w ciasne rulony uważając, by papier ryżowy się nie podarł od zbyt ciasnego zwijania. W ten sposób przygotowane sajgonki podawać na zimno z sosem sojowym do maczania lub klasycznie smażyć w głębokim tłuszczu lub smarować masłem i zapiekać w piekarniku na rumiano.