Składniki :
- papier ryżowy duży lub mały [większy jest o tyle lepszy,że da się bardziej zwinąć i sajgonki nie pękają podczas smażenia]
- 1 marchew
- 1 kg kiszonej kapusty
- 6 ząbków czosnku
- sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny, łyżeczka cukru
- 2 suszone chili
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 jajko
Wykonanie :
Kapustę drobno posiekać i mocno odcisnąć z nadmiaru płynu.
Marchew utrzeć na tarce, czosnek bardzo drobno posiekać razem z chili.
Mięso przyprawić i wymieszać z kapustą, marchewką, chili, czosnkiem i cukrem.
Farsz usmażyć i ostudzić.
Dodać jajko, wymieszać i namoczony papier ryżowy faszerować 2-3 łyżeczkami farszu i bardzo ciasno [i ostrożnie by ciasto nie popękało] rolować sajgonki.
Smażyć we frytkownicy na złoto-brązowy kolor [max 3 minuty] co jakiś czas wyciągając sitko do góry – smażyć etapowo by zminimalizować możliwość pękania ciasta.