Składniki :
- sałata masłowa
- sałata rzymska
- pęczek rzodkiewki
- parmezan lub inny twardy ser do podania
- zielony ogórek
- szczypiorek
- usmażona na rumiano pierś z kurczaka lub indyka wcześniej zamarynowana w soku cytrynowym z solą i pieprzem
- krewetki [rodzaj dowolny] usmażone na maśle z sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i czosnkiem
Sos winny :
- wysmażona na maśle biała cebula z ząbkiem czosnku
- sól, pieprz
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
- łyżka oliwy z chili lub klasycznej
- łyżeczka śmietany 18%
- łyżka majonezu
- szczypiorek
Wykonanie :
Sos :
Do wysokiego i wąskiego naczynia wrzucić usmażoną cebulę, dolać wino, oliwę, dodać śmietanę i majonez, przyprawić i zblendować na gładki sos. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki można go zagęścić dodając więcej majonezu lub pozostawić w rzadszej formie – wedle uznania. Do gotowego sosu dodać posiekany szczypiorek.
Sałatka :
Składniki na sałatkę pokroić i podzielić wedle uznania, ser utrzeć na drobnej tarce. Na dwóch półmiskach rozłożyć po połowie składniki sałatki a następnie przybrać jedną wersję gotowym kurczakiem a drugą wersję gotowymi krewetkami. Posypać posiekanym szczypiorkiem, polać przygotowanym dressingiem i posypać serem. Od razu podawać.