Składniki :

  • sałata masłowa
  • sałata rzymska
  • pęczek rzodkiewki
  • parmezan lub inny twardy ser do podania
  • zielony ogórek
  • szczypiorek
  • usmażona na rumiano pierś z kurczaka lub indyka wcześniej zamarynowana w soku cytrynowym z solą i pieprzem
  • krewetki [rodzaj dowolny] usmażone na maśle z sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i czosnkiem

Sos winny :

  • wysmażona na maśle biała cebula z ząbkiem czosnku
  • sól, pieprz
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • łyżka oliwy z chili lub klasycznej
  • łyżeczka śmietany 18%
  • łyżka majonezu
  • szczypiorek

Wykonanie :

Sos :

Do wysokiego i wąskiego naczynia wrzucić usmażoną cebulę, dolać wino, oliwę, dodać śmietanę i majonez, przyprawić i zblendować na gładki sos. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki można go zagęścić dodając więcej majonezu lub pozostawić w rzadszej formie – wedle uznania. Do gotowego sosu dodać posiekany szczypiorek.

Sałatka :

Składniki na sałatkę pokroić i podzielić wedle uznania, ser utrzeć na drobnej tarce. Na dwóch półmiskach rozłożyć po połowie składniki sałatki a następnie przybrać jedną wersję gotowym kurczakiem a drugą wersję gotowymi krewetkami. Posypać posiekanym szczypiorkiem, polać przygotowanym dressingiem i posypać serem. Od razu podawać.