Składniki :

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 1 duża sałata lodowa lub sałata rzymska – odpowiadająca wielkością sałacie lodowej
  • 1 bagietka [gotowa z masłem i czosnkiem do odpieczenia lub sama bagietka – należy ją nakroić, nasmarować nacięcia masłem z solą i przeciśniętym czosnkiem]
  • pół szklanki tartego parmezanu

Dressing :

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka sosu do hamburgerów lub musztardy [sos do hamburgerów znacznie smaczniejszy]
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • łyżeczka sosu wooster
  • sok z połowy cytryny
  • woda do rozrzedzenia konsystencji

Wykonanie :

Kurczaka pokroić w cienkie paseczki, przyprawić solą a następnie panierując klasycznie w jajku i bułce tartej usmażyć na rumiano i odstawić do ostygnięcia. Na półmisku rozłożyć podartą na nieco większe kawałki sałatę , ułożyć kawałki kurczaka, pokrojoną na małe kawałki wcześniej upieczoną bagietkę z masłem i czosnkiem i całość posypać połową parmezanu. Następnie zmiksować składniki dressingu [powinien być gęsty ale lejący – w razie gdyby wyszedł zbyt gęsty można go lekko rozrzedzić wodą] i tak przygotowanym dressingiem polać sałatkę a wierzch posypać pozostałą częścią parmezanu. Podawać po kilkunastu minutach by bagietka zdążyła wchłonąć część dressingu.