Składniki :
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 1 duża sałata lodowa lub sałata rzymska – odpowiadająca wielkością sałacie lodowej
- 1 bagietka [gotowa z masłem i czosnkiem do odpieczenia lub sama bagietka – należy ją nakroić, nasmarować nacięcia masłem z solą i przeciśniętym czosnkiem]
- pół szklanki tartego parmezanu
Dressing :
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka sosu do hamburgerów lub musztardy [sos do hamburgerów znacznie smaczniejszy]
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- sól do smaku
- łyżeczka sosu wooster
- sok z połowy cytryny
- woda do rozrzedzenia konsystencji
Wykonanie :
Kurczaka pokroić w cienkie paseczki, przyprawić solą a następnie panierując klasycznie w jajku i bułce tartej usmażyć na rumiano i odstawić do ostygnięcia. Na półmisku rozłożyć podartą na nieco większe kawałki sałatę , ułożyć kawałki kurczaka, pokrojoną na małe kawałki wcześniej upieczoną bagietkę z masłem i czosnkiem i całość posypać połową parmezanu. Następnie zmiksować składniki dressingu [powinien być gęsty ale lejący – w razie gdyby wyszedł zbyt gęsty można go lekko rozrzedzić wodą] i tak przygotowanym dressingiem polać sałatkę a wierzch posypać pozostałą częścią parmezanu. Podawać po kilkunastu minutach by bagietka zdążyła wchłonąć część dressingu.