Składniki :
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- mieszanka ulubionych sałat
- ogórek wąż
- 1 duży pomidor lub pomidorki koktajlowe
- 1 czerwona cebula
- kilka czarnych i zielonych oliwek
- natka pietruszki
- koperek
- bulion warzywny
- musztarda ziarnista
- miód
- ocet winny/jabłkowy
- sól, pieprz, curry, kurkuma
- oliwa z oliwek
- bułka tarta
- 2 jajka
Wykonanie :
Z mięsa, jajek, wszystkich przypraw, połowy koperku i natki pietruszki wymieszać masę mięsną i zrobić małe pulpeciki.
Obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rumiano.
Odstawić do ostygnięcia.
Z sałat i pozostałych warzyw zrobić sałatkę z dressingiem : połączyć oliwę z musztardą, octem, solą, pieprzem, miodem, zieleniną, bulionem warzywnym.
Podawać z klopsikami.