Składniki :

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • mieszanka ulubionych sałat
  • ogórek wąż
  • 1 duży pomidor lub pomidorki koktajlowe
  • 1 czerwona cebula
  • kilka czarnych i zielonych oliwek
  • natka pietruszki
  • koperek
  • bulion warzywny
  • musztarda ziarnista
  • miód
  • ocet winny/jabłkowy
  • sól, pieprz, curry, kurkuma
  • oliwa z oliwek
  • bułka tarta
  • 2 jajka

Wykonanie :

Z mięsa, jajek, wszystkich przypraw, połowy koperku i natki pietruszki wymieszać masę mięsną i zrobić małe pulpeciki.
Obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rumiano.
Odstawić do ostygnięcia.
Z sałat i pozostałych warzyw zrobić sałatkę z dressingiem : połączyć oliwę z musztardą, octem, solą, pieprzem, miodem, zieleniną, bulionem warzywnym.
Podawać z klopsikami.