Składniki :
- 0,5 kg pociętej w cienkie plasterki wieprzowej łopatki lub karkówki [plasterki mają być bardzo cienkie i dość małe – mięsna szarpanina jak w kebabie]
- 1 sałata rzymska
- 1 zielony ogórek
- 1 czerwona papryka
- 10 zielonych oliwek
- 2 pomidory duże lub 10 małych pomidorków cherry
- 10 suszonych pomidorów
- 1 czerwona cebula
- ser feta
Marynata :
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki miodu delikatnego w smaku
- 2 łyżki sosu sojowego
- pół łyżeczki oregano
- sól i pieprz do smaku
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- płaska łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie :
Pokrojone mięso zamarynować w dokładnie wymieszanych składnikach marynaty przez 3h. Następnie na odrobinę rozgrzanego oleju wrzucić mięso razem z całą marynatą i smażyć na dużym ogniu cały czas mieszając aż mięso zacznie się rumienić. Następnie zmniejszyć grzanie i smażyć jeszcze jakiś czas aż mięso zmięknie i będzie gotowe do podania. Następnie na dużym półmisku rozłożyć posiekaną sałatę z posiekanymi dowolnie pozostałymi warzywami i składnikami, rozłożyć usmażone mięso z całym sosem z patelni – sos-marynata to jednocześnie dressing do sałatki. Na wierzchu rozłożyć fetę i podawać sałatkę z czosnkowymi grzankami lub sosem tzatziki.