Składniki :

  • 0,5 kg pociętej w cienkie plasterki wieprzowej łopatki lub karkówki [plasterki mają być bardzo cienkie i dość małe – mięsna szarpanina jak w kebabie]
  • 1 sałata rzymska
  • 1 zielony ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • 10 zielonych oliwek
  • 2 pomidory duże lub 10 małych pomidorków cherry
  • 10 suszonych pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • ser feta

Marynata :

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miodu delikatnego w smaku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pół łyżeczki oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • płaska łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie :

Pokrojone mięso zamarynować w dokładnie wymieszanych składnikach marynaty przez 3h. Następnie na odrobinę rozgrzanego oleju wrzucić mięso razem z całą marynatą i smażyć na dużym ogniu cały czas mieszając aż mięso zacznie się rumienić. Następnie zmniejszyć grzanie i smażyć jeszcze jakiś czas aż mięso zmięknie i będzie gotowe do podania. Następnie na dużym półmisku rozłożyć posiekaną sałatę z posiekanymi dowolnie pozostałymi warzywami i składnikami, rozłożyć usmażone mięso z całym sosem z patelni – sos-marynata to jednocześnie dressing do sałatki. Na wierzchu rozłożyć fetę i podawać sałatkę z czosnkowymi grzankami lub sosem tzatziki.