Składniki :

  • 2 duże bakłażany pokrojone w 1cm plasterki, zasypane solą, odstawione na 30 minut a następnie przepłukane pod bieżącą wodą by pozbyć się soli i wytrąconego płynu z goryczką
  • sól, pieprz
  • mąka
  • 3 łyżki oliwy z chili
  • 3 łyżki oleju z chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 opakowania szynki parmeńskiej lekko poszarpanej na mniejsze kawałki
  • ser feta pokrojony w kostkę
  • 2 łyżki octu winnego lub sherry
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • roszponka do podania
  • rukola do podania
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Wykonanie :

Na początku należy przygotować dressing z oleju sezamowego, soku cytrynowego, soli, pieprzu, czosnku, odrobiny wody, octu winnego lub sherry. Sos powinien być średniej gęstości i być aksamitny. Bakłażany po zasoleniu, przepłukaniu i osuszeniu ręcznikiem papierowym należy posypać ponownie solą i pieprzem i mąką z obu stron a następnie usmażyć na rumiano na oleju z oliwą. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu po smażeniu a następnie od razu układać sałatkę na półmisku – rozłożyć roszponkę i rukolę, na wierzch rozłożyć szynkę parmeńską, na nią usmażonego bakłażana, posypać całość fetą i polać dressingiem. Od razu podawać.