Składniki :
- 2 duże bakłażany pokrojone w 1cm plasterki, zasypane solą, odstawione na 30 minut a następnie przepłukane pod bieżącą wodą by pozbyć się soli i wytrąconego płynu z goryczką
- sól, pieprz
- mąka
- 3 łyżki oliwy z chili
- 3 łyżki oleju z chili
- 3 ząbki czosnku
- 2 opakowania szynki parmeńskiej lekko poszarpanej na mniejsze kawałki
- ser feta pokrojony w kostkę
- 2 łyżki octu winnego lub sherry
- 2 łyżki soku cytrynowego
- roszponka do podania
- rukola do podania
- 2 łyżki oleju sezamowego
Wykonanie :
Na początku należy przygotować dressing z oleju sezamowego, soku cytrynowego, soli, pieprzu, czosnku, odrobiny wody, octu winnego lub sherry. Sos powinien być średniej gęstości i być aksamitny. Bakłażany po zasoleniu, przepłukaniu i osuszeniu ręcznikiem papierowym należy posypać ponownie solą i pieprzem i mąką z obu stron a następnie usmażyć na rumiano na oleju z oliwą. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu po smażeniu a następnie od razu układać sałatkę na półmisku – rozłożyć roszponkę i rukolę, na wierzch rozłożyć szynkę parmeńską, na nią usmażonego bakłażana, posypać całość fetą i polać dressingiem. Od razu podawać.