Składniki :
- 1 szklanka soku po kiszonych ogórkach
- słoik kiszonych ogórków
- opakowanie ulubionego żółtego sera w plasterkach
- opakowanie szynki konserwowej w plasterkach
- 1 łyżeczka musztardy ziarnistej
- 1 czubata łyżka majonezu
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- sól, pieprz, chili w płatkach dla lekkie zaostrzenia smaku
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki
- mały kawałek pora
- mała czerwona cebulka
Wykonanie :
Ogórki pokroić w cienkie paseczki razem z szynką i serem. Pora i cebulę posiekać bardzo drobno. Wszystkie przygotowane składniki zalać wodą po ogórkach i odstawić na 2h czasami mieszać składniki w soku by równomiernie się marynowały. Po 2h odcedzić na sitku składniki i przełożyć do salaterki. Dodać posiekaną natkę, przyprawy, czosnek, majonez i musztardę i całość dokładnie wymieszać. Sprawdzić smak i odstawić na 1h. Po tym czasie ponownie sprawdzić smak, doprawić ostatecznie do smaku i podawać lekko schłodzone z pieczywem.
Ważne, by wszystkie składniki sałatki były w tej samej ilości dla zachowania równowagi smaków.