• 1 szklanka soku po kiszonych ogórkach
  • słoik kiszonych ogórków
  • opakowanie ulubionego żółtego sera w plasterkach
  • opakowanie szynki konserwowej w plasterkach
  • 1 łyżeczka musztardy ziarnistej
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • sól, pieprz, chili w płatkach dla lekkie zaostrzenia smaku
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • mały kawałek pora
  • mała czerwona cebulka

Ogórki pokroić w cienkie paseczki razem z szynką i serem. Pora i cebulę posiekać bardzo drobno. Wszystkie przygotowane składniki zalać wodą po ogórkach i odstawić na 2h czasami mieszać składniki w soku by równomiernie się marynowały. Po 2h odcedzić na sitku składniki i przełożyć do salaterki. Dodać posiekaną natkę, przyprawy, czosnek, majonez i musztardę i całość dokładnie wymieszać. Sprawdzić smak i odstawić na 1h. Po tym czasie ponownie sprawdzić smak, doprawić ostatecznie do smaku i podawać lekko schłodzone z pieczywem.

Ważne, by wszystkie składniki sałatki były w tej samej ilości dla zachowania równowagi smaków.